امور مالیاتی،حقوقی، ثبتی، اظهارنامه

راه وصول چک برگشتي

parand amini parand amini parand amini · 1403/07/21 20:05 ·

راه‌هاي وصول چک برگشتي متعدد و پيچيده هستند و براي کسب اطلاعات در مورد هريک از اين راه‌ها و انتخاب و سريع‌ترين روش باي. راه براي وصول چک برگشتي به سه روش اصلي تقسيم مي‌شود که در ادامه مي‌توانيد با هر يک از اين روش‌ها آشنا شويد.

وصول چک برگشتي از طريق اداره ثبت

وصول چک برگشتي از طريق اداره ثبت شباهت‌هايي به روش کيفري دارد. براي مثال مهلت برگشت زدن چک با استفاده از روش اداره ثبت براي دريافت حق و حقوقتان تنها شش ماه است. اين بدين معنا است که فرد گيرنده چک بايد ظرف مدت شش ماه از تاريخ وصول چک، گواهي عدم دريافت وجه را دريافت کند. در اين روش با استفاده از تشريفاتي خاص مي‌توانيد از شخصي که چک را صادر کرده شکايت کنيد اما نمي‌توانيد هيچ شکايتي از ضامن و ظهر نويس چک به عمل آورديد.

 

وصول چک برگشتي از طريق کيفري

دومين روش وصول چک برگشتي استفاده از روش کيفري است. در اين روش شما بايد به دادگاه مراجعه کرده و لازم است تا ظرف شش ماه پس از تاريخ وصول چک آن را برگشت بزنيد تا بتوانيد اقدامات بعدي را انجام دهيد. 

اگر فرد بدهکار ظرف مدت شش ماه گواهي عدم پرداخت وجه چک را دريافت نکند ديگر نمي‌توانيد چک را با استفاده از روش کيفري وصول کنييد. بايد بدانيد که در روش کيفري، شما فقط مي‌توانيد از صادر کننده چک شکايت کرده و نمي‌توانيد از ضامن و ظهرنويس چک شکايت کنيد. علاوه بر اين بايد توجه داشته باشيد که در برخي موارد چک‌هايي با شرايط چک‌هاي سفيد امضا، مشروط، بدون تاريخ، موعددار و چک تضمين را نمي‌توانيد با استفاده از روش کيفري وصول کنيد.

وصول چک برگشتي از طريق حقوقي

روش سومي در ميان راه‌هاي وصول چک برگشتي وجود دارد که افراد با استفاده از آن مي‌توانند مبلغ چک برگشتي را دريافت کنند و اين راه استفاده از روش حقوقي است. در اين روش شما بايد ظرف مدت 15 روز، 45 روز يا 4 ماه از تاريخ صدور چک، گواهي عدم دريافت مبلغ را از بانک دريافت کنيد. دليل اين که مدت زمان متفاوتي براي دريافت اين گواهي اعلام شده، محل صدور چک است. پس از دريافت اين گواهي مي‌توانيد به دادگاه‌هاي مربوطه در حوزه‌ اي که گواهي عدم پرداخت را دريافت کرده‌ايد، مراجعه کنيد و دادخواست خود را عليه صادر کننده چک تنظيم کنيد. توجه داشته باشيد که براي تنظيم دادخواست، بايد هزينه آن را پرداخت کنيد و طرح دعواي حقوقي مطالبه وجه چک مستلزم پرداخت هزينه دادرسي به ميزان 5/3 درصد خواسته در مرحله بدوي در دادگاه عمومي، 5/2 درصد در مرحله بدوي در شوراي حل اختلاف و 5/4 درصد محکوم به در مرحله تجديدنظرخواهي و واخواهي است. همچنين بايد بدانيد که شما مي‌توانيد تمامي چک‌ها را با استفاده از روش حقوقي پيگيري کنيد اما با پيگيري از اين طريق روش کيفري ديگر براي شما غيرقابل اجرا خواهد بود و تنها مي‌توانيد از همين روش براي وصول چک برگشتي خود استفاده کنيد.

 


 

راه هاي قانوني وصول چک

parand amini parand amini parand amini · 1403/07/21 20:01 ·


براي مطالبه وجه چک روش هاي متفاوتي پيش بيني شده است از جمله مراجعه به دادسرا و شکايت کيفري چک بلامحل يا مراجعه به دادگاه حقوقي و مطالبه وجه چک با دادخواست حقوقي و در نهايت مراجعه به اداره اجراي ثبت و درخواست صدور اجرائيه يا به اصطلاح اجراي چک.

در جواب به اين سوال که بهترين روش مطالبه وجه چک کدام است، بستگي به نکات زيادي دارد.از اين جهت توصيه ميشود قبل از هر اقدامي براي انتخاب کوتاه ترين روش و بهترين راه وصول چک با يک وکيل متخصص در امور چک و اسناد تجاري مشورت نمائيد. نتايج مختلفي که از اين سه راه حاصل مي شود عبارت است از :

  • ممنوع الخروجي
  • حکم جلب
  • خسارت ديرکرد
  • حکم محکوميت
  • تعيين مجازات
  • ممنوعيت از داشتن دسته چک

 

  • اقدام کيفري براي وصول چک : يکي از راه‌هاي اخذ وجه چک، شکايت از چک ثبت نشده مي‌باشد که توسط دادگاه کيفري اجرا مي‌شود. در فرآيند وصول چک به شيوه کيفري، دارنده چک موظف است در مدت 6 ماه از تاريخ صدور چک، آن را برگشت زده و گواهي عدم پرداخت را از بانک دريافت نمايد. در صورت عدم دريافت گواهي در اين مدت، ديگر امکان اقدام به وصول چک از طريق رويه کيفري وجود ندارد. پس از اين مرحله، دارنده چک بايد به دادگاه کيفري مراجعه کرده و با ارائه گواهي عدم پرداخت از سوي صادر کننده چک، شکايت خود را ثبت نمايد. لازم به ذکر است که اين نوع شکايت کيفري تنها مي‌تواند در مقابل صادرکننده چک مطرح شود و امکان اعمال اين رويه عليه ضامن يا ظهرنويس چک وجود ندارد. همچنين به نکته توجه داشته باشيد که برخي از چک‌ها قابليت وصول به شيوه کيفري را ندارند.

 

  • اقدام حقوقي براي وصول چک : مراحل مسير اقدام حقوقي براي وصول مبالغ مرتبط با چک، همانند ساير دعاوي حقوقي است. ابتدا، شما بايد با پر کردن فرم دادخواست، که شامل اطلاعات شما به عنوان خواهان دعوي، اطلاعات خوانده دعوي، موضوع دعوي و دلايل خود است، به دفتر دادگاه مراجعه کنيد. دفتر دادگاه سپس براي شما يک نوبت تعيين مي‌کند. پس از بررسي دادگاه اگر راي به نفع شما صادر شود، احتمالاً خوانده دعوي به تجديدنظر خواهد پرداخت. در صورتي که دلايل کافي نباشد، راي اوليه دادگاه تاييد مي‌شود. تمام اين مراحل از طريق ابلاغيه به طرفين ارسال مي‌شود. سپس، حکم بايد به دفتر اجرائيه دادگاه ارسال شود تا اجرائيه صادر شود. محکوم به مدت 10 روز از تاريخ صدور اجرائيه فرصت دارد که حکم را اجرا کند و بدهي خود را پرداخت کند. اگر اين کار انجام نشود، طلبکار مي‌تواند درخواست توقيف اموال را ارائه دهد. اگر محکوم به اندازه کافي منابع مالي نداشته باشد که بشود توقيف کرد، مي‌توان از دايره اجراي احکام، درخواست صدور حکم جلب محکوم را نمود.
  •  
  • اقدام از طريق اداره ثبت : يکي از راه‌هاي اجراي چک، روش ثبتي مي‌باشد. بر اساس اين روش و به دليل تلقي “چک” به عنوان يک سند لازم الاجرا توسط قوانين، دارنده چک مي‌تواند در صورت عدم پرداخت صادرکننده چک به تعهدات مربوط به مبلغ چک، چک را به اجرا بگذارد. اين روش اجراي چک برگشتي به نام اجرا گذاشتن چک با مفهوم خاص مطرح مي‌شود.

 


 

 

این روزها افراد متقاضی کاهش سن به علت مواردی متفاوت از قبیل استخدام شدن در نهادهای دولتی یا خصوصی، عدم درج سن واقعی افراد در شناسنامه به هنگام تولد آنان، عرف و فرهنگی که برای سن ازدواج در بین عموم افراد جامعه وجود دارد و قوانین سخت گیرانه ای که سازمان ثبت و احوال برای جلوگیری از تزلزل در نظر گرفته است سبب شده که فرد خواهان برای اصلاح یا تغییر سن شناسنامه ایی خود به دنبال بهترین وکیل برای کاهش سن خود باشد. برای این امر  ما به شما گروه وکلای فروکیل را معرفی می ‌کنیم که با استفاده از بهترین وکلا در زمینه‌های مختلف شما را یاری خواهند کرد.

 

مدارک لازم برای تغییر سن شناسنامه توسط وکیل تغییر سن شناسنامه چیست؟

  • درخواست کتبی صاحب سند یا ولی یا وکیل قانونی متقاضی کاهش سن
  • ارائه شناسنامه عکسدار و تصویری از آن
  • یک قطعه عکس جدید
  • اصل و تصویر حکم رشد برای اشخاص کمتر از ۱۸ سال
  • اصل و تصویر مدارک مربوط به قیم یا وصی برای افراد تحت سرپرست
  • فیش بانکی واریزی در یکی از شعب های بانک ملی مطابق با تعرفه های جدید

 

شرایط تغییر سن شناسنامه توسط وکیل تغییر سن شناسنامه چیست؟

طبق قوانین ثبت احوال افرادی می تواند برای کاهش یا افزایش سن شناسنامه ای خود اقدام کند که شرایط ذیل را مشمول شوند:

  • اشخاص ۱۸ سال به بالا
  • اشخاص کمتر از ۱۸ سال که دارای حکم رشد می باشند.
  • پدر یا جد پدری با ارائه شناسنامه خود جهت فرزندان کمتر از ۱۸ سال
  • قیم و وصی برای افرادی تحت سرپرستی خود با ارائه مدارک مستند که سمت وی را به ثبویت برساند می توانند برای کاهش سن یا افزایش آن اقدام نمایند.

 

مراحل تغییر شناسنامه توسط وکیل تغییر سن شناسنامه چیست؟

مطابق قوانین ثبت شده در سازمان ثبت احوال، روند رسیدگی به درخواست متقاضی اصلاح شناسنامه یا تغییر آن به صورت ذیل می باشد: ابتدا متقاضی اصلاح تاریخ تولد برای کاهش یا افزایش آن باید به دبیر خانه کمیسیون تشخیص سن اداره ثبت احوال محل صدور شناسنامه خود مراجعه کرده و مدارک لازم را تحویل داده و رسید آن ها را دریافت نماید. بعد از ارائه مدارک برای تغییر تاریخ تولد شناسنامه به کمیسیون تشخیص سن، تاریخ تشکیل جلسه رسیدگی به پیوست درخواست متقاضی برای کاهش یا افزایش سن ابلاغ خواهد شد. بعد از تعیین زمان جلسه دادرسی درخواست کننده تغییر سن (خواهان) مکلف است که در زمان اعلام شده با در دست داشتن شناسنامه عکسدار در کمیسیون تشخیص سن حضور داشته باشد.

در صورتی که خواهان در تاریخ ذکر شده در کمیسیون تشخیص سن حضور پیدا نکند چنانچه پرونده آماده برای اظهار نظر باشد کمیسیون تصمیم لازم را اتخاذ می کند در غیر اینصورت درخواست خواهان رد می شود. البته لازم به ذکر است که خواهان می تواند درخواست مجدد به کمیسیون تسلیم نماید. کمیسیون این اختیار را داشته که برای تشخیص صحت سن خواهان، وی را به پزشک قانونی ارجاع دهد. تصمیم کمیسیون تشخیص سن قابل اعتراض نخواهد بود و اینکه نتیجه این تصمیم حتما به خواهان ابلاغ خواهد شد. در صورتی که کمیسیون با تغییر تاریخ تولد صاحب سند موافقت نکند در خواست مجدد از سوی خواهان قابل پذیرش نیست.